valkyria

den filmen vill jag se den verkar skit bra




Krigsdramer lider av det stora problemet att man vet vad som skall hända. Vi vet att Hitler inte dog. Åtminstone inte på grund av den tyska motståndsrörelsen. Och vi vet lika väl att nazityskland så småningom besegrades. Så de följande dryga två timmarna blir mer av en dramatiserad sammanfattning än en spännande film. Orden "Det följande bygger på sanna händelser" är därför ett alltid lika tungt ok att bära. Tur då att "Valkyria" inte är en krigsfilm i klassisk bemärkelse utan mer av en politisk thriller.


Det här är filmen som ska rentvå Tyskland - en hel nation. Visa att alla strudelälskande blondisar i lederhosen inte var judehatande nazister med träningsvärk i högerarmen. Så som många historieböcker låtit påskina eller helt enkelt undvikit att nämna. Som om vi inte förstått det tidigare. Men trots allt ser världen ut som den gör.


Det är tyskt 1940-tal. Många inom den politiska och militära sfären är missnöjda med hur Adolf Hitler hanterar det pågående kriget. En flerhövdad katastrof som förloras på flera fronter. En grupp generaler och politiker bestämmer sig för att sätta stopp för Führern och därigenom rädda det heliga moderlandet. En mordkomplott som skulle bli lika farlig som historisk.
 


Kommentarer
RSS 2.0

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0